W pewnym momencie życia niemal każda kobieta musi się zmierzyć z niechcianym cellulitem. Choć mężczyźni nie są odporni na pomarańczową skórkę, to jednak problem ten dotyka zaledwie 10% panów. Dla porównania, u kobiet jest to 90%. Ciekawe jest to, że cellulit ma tendencję do pojawiania się w kółko w tych samych miejscach, głównie na udach i [...]
Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]
Gdy pada słowo białko, wiele osób kojarzy je jednoznacznie z młodością, budowaniem masy mięśniowej, prezentowaniem pięknej sylwetki. Często pada również „dodatek” w postaci skojarzenia z odżywką wysokobiałkową. Taki shake białkowy może zostać dołożony na końcu zwykłego posiłku seniora albo jako uzupełnienie tradycyjnego jedzenia. Można wykonać [...]
Po przekroczeniu umownej granicy dojrzewania fizjologicznego komórki tkanek i narządów zaczynają (bardziej lub mniej dynamicznie) ulegać procesom starzenia. W zależności od stylu życia i pewnych uwarunkowań genetycznych procesy te mogą przebiegać w sposób niemal niezauważalny lub wręcz utrudniający życie. Źródła: García-Coronado JM, [...]
Rozstępy są to zmiany skórne, które wizualnie dają wrażenie rozchodzącej się i pękającej skóry. Główną przyczyną powstawania rozstępów są szybkie zmiany masy ciała, które powodują mocne rozciąganie tkanki skórnej. Nasza skóra zbudowana jest głównie z włókien kolagenowych i elastynowych, które nadają jej cech elastyczności i rozciągliwości. [...]
[...] o to, aby miały one możliwość ćwiczeń. Czy kreatyna może wspierać układ kostny? W samych kościach nie znajdziemy zbyt dużo kreatyny. W ujęciu jej całościowych zasobów w organizmie może to być mniej niż 5%. Jednak na poziomie komórkowym jest ona zaangażowana w procesy tworzenia kości. Przenosząc także doświadczenia pokazujące możliwy przyrost [...]
[...] krwi, jak i poziom spożycia oraz źródła pokarmowe (warto wybierać zwierzęce) żelaza. Prawie 1 na 10 pań poniżej 50. roku życia może mieć niewystarczający poziom żelaza w organizmie. Punkt czwarty do analizy - eliminacja Kolejną sprawą, którą należy rozpatrzyć pod kątem ewentualnych niedoborów minerałów i witamin, będzie celowe eliminowaniem [...]
Na takie stwierdzenie chyba jeszcze zbyt szybko. Ale…? Jednak już o wspomaganiu zdrowia kobiety zmagającej się z zespołem policystycznych jajników sądzę, że można wspominać. Zanim jednak przyjdziemy do szczegółów, krótkie wprowadzenie na temat zespołu policystycznych jajników. Karnityna - co ona może…? Wiele badań naukowych wykazuje bowiem, że [...]
Każdy, kto choć trochę zagłębił się w dietetykę wie, jak ważną rolę pełnią aminokwasy i związki o pochodzeniu aminokwasowym w organizmie. Jedną z najcenniejszych dla organizmu pochodnych aminokwasowych jest kreatyna, która dostarczana może być do organizmu poprzez konsumpcję mięs lub suplementów diety, a także w niewielkim stopniu wytwarzana może [...]
[...] i/lub przedwczesnej śmierci. Zakres ten odpowiada bardziej konserwatywnej definicji zakresu normy zaproponowanej przez Kumara i Berl. Ponieważ spadek zawartości wody w organizmie jest najczęstszą przyczyną wzrostu stężenia sodu, wyniki te sugerują, że u osób, u których stężenie sodu w surowicy przekracza 142 mmol/l, konsekwentne [...]
Kawa, bez wątpienia, jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Ludzie piją ją rano, w trakcie przerw w pracy, podczas spotkań towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy [...]
Obecnie na rynku suplementacji sportowej, która głównie dedykowana jest osobom aktywnym fizycznie, nie ma nic bardziej efektywnego w działaniu niż kreatyna. Jej wyraźne i silne, jak na suplement diety działanie, skutecznie zyskało na popularności, a jej powszechne zastosowanie sprawiło, że bez jej udziału nie może obejść się sportowiec, który [...]
[...] tlenku azotu) jednego z atomów argininy następuje przekształcenie do cytruliny i powstawanie tlenku azotu. Im wyższy poziom tlenku azotu, tym większy przepływ krwi w naszym organizmie. Efektem tego jest dostarczenie do mięśni większej ilości tlenu i polepszenie pompy mięśniowej. Ilości, jakie warto stosować to około 3-5 gramów 30 minut przed [...]
[...] I - IgE) oraz alergię utajoną (typu III oraz IV - IgA, IgG). Alergia natychmiastowa jest szeregiem reakcji naszego organizmu na "wrogi" składnik, który znalazł się w naszym organizmie, a z którym nasz układ immunologiczny walczy, przez co pojawiają się natychmiastowe objawy takie jak wysypka, opuchlizna, bóle brzucha, biegunka czy nawet wstrząs [...]
Moda na przeróżne diety towarzyszy nam od dawna, złote środki na niechciane kilogramy możemy znaleźć dosłownie wszędzie, w gazetach, telewizji czy internecie. Niestety, bardzo wiele z tych cudownych diet kończy się efektem jo-jo. Efekt ten dotyczy w większości kobiet, jednakże niektórzy mężczyźni też padają jego ofiarami - towarzyszy on powrotowi [...]
Dość często spotykamy się z opinią, że suplementacja kreatyną obniża odporność. Bierze się ona stąd, że osoby, które rozpoczynają cykl kreatynowy często doznają przeziębienia, które dodatkowo przerodzić się może w stan chorobowy, a czasem nawet w grypę. Czy działania te faktycznie spowodowane są przez kreatynę? Czy posiada ona właściwości [...]
Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]
Nie od dziś wiadomo, że odporność naszego organizmu, a co z tym związane, poprawne jego funkcjonowanie, uzależnione jest w znacznej mierze od prawidłowej pracy naszego układu trawiennego. Wiele problemów pojawia się już na wstępnym etapie trawienia składników odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. Podsumowanie [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
[...] odmianą zielonej herbaty, to oferuje większość takich samych korzyści zdrowotnych. Zawiera przeciwutleniacze Antyoksydanty zawarte w diecie przeciwdziałają wolnym rodnikom w organizmie, chroniąc komórki i tkanki przed uszkodzeniem. Matcha jest bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza katechiny. Warto zauważyć, że jest ona bardziej skoncentrowana niż [...]